Δυναμική η παρέμβαση του ΣΕΠΒΕ για την προώθηση των θέσεων των μελών του σε θεσμικό επίπεδο
Νέα του ΣΕΠΒΕ
Δυναμική είναι η παρέμβαση του συνδέσμου το τελευταίο διάστημα για την προώθηση των θεσμικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην Βόρειο Ελλάδα. Το ΔΣ του ΣΕΠΒΕ τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει μία σειρά επαφών και συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς για την παρουσίαση των θέσεων του και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εταιρείες-μέλη του. Πιο συγκεκριμένα έχει ήδη υπάρξει συνάντηση με τον κ. Μάρκο Μπόλαρη, υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με την ΓΓ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μαρίας Λιονή, με τον ειδικό γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού κ. Αντώνη Μαρκόπουλο και ενώ πολύ πρόσφατα με την Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θεοδώρα Τζάκρη.
Παράλληλα έχει καταθέσει υπόμνημα προς την ΚΕΔΚΕ και την επιτροπή νέων τεχνολογιών ζητώντας την παρέμβασή της στο ζήτημα της πληρωμής των ολοκληρωμένων έργων του ΕΠ ΚτΠ. Σε όλο το τελευταίο διάστημα το ΔΣ του ΣΕΠΒΕ τονίζει την δύσκολη θέση στην οποία έχουν βρεθεί το σύνολο των εταιρειών - μελών του Συνδέσμου μιας και οι οφειλές του Δημοσίου προς τις εταιρείες Πληροφορικής βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, η έναρξη του ΕΣΠΑ καθυστερεί σημαντικά μιας και ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία ανοικτή πρόσκληση και οι μειώσεις του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου κυμαίνονται από 30% έως 80% για το πρώτο τετράμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΣΕΠΒΕ, το ΣΕΠΕ και την υποστήριξη του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στον τομέα ΤΠΕ συνεχίζει να υποχωρεί, για δεύτερο συνεχές τρίμηνο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση που έχει σημειωθεί εδώ και μία δεκαετία με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 71,5 μονάδες το α΄ τρίμηνο 2010 έχοντας χάσει σχεδόν τις μισές μονάδες σε σχέση με μια διετία πριν.
Στις υπηρεσίες ΤΠΕ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα δραστηριότητα των επιχειρήσεων συνεχίζουν να επιδεινώνονται, με τις μισές επιχειρήσεις να εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους. Νέα υποχώρηση σημειώθηκε και στην τρέχουσα ζήτηση, ενώ και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης παραμένουν έντονα απαισιόδοξες. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων του τομέα ΤΠΕ, όπως συμβαίνει και σε όλους τους κλάδους διακατέχονται από αβεβαιότητα. Η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας και η επιβολή των νέων φορολογικών και δημοσιονομικών μέτρων ήταν αναμενόμενο ότι θα επηρεάσει τη ζήτηση, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Παρόλα αυτά, αναμένεται τους προσεχείς μήνες να υπάρξει πιο αισιόδοξο κλίμα για τους κλάδους Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, εφόσον σταθεροποιηθεί η κατάσταση και ξεκινήσει η υλοποίηση δράσεων/ έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, όπου προβλέπονται ότι θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις και θα τονώσουν την αγορά ΤΠΕ.
Με αφορμή την δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο και έχοντας πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων μελών του Συνδέσμου στην Βόρεια Ελλάδα, το ΔΣ του ΣΕΠΒΕ συνεχίζει τις επαφές και τις συναντήσεις με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και ειδικότερα με τη ειδική γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις αποπληρωμές του Δημοσίου το συντομότερο δυνατό, κάτι που θα δώσει μία ανάσα για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι προτάσεις του ΔΣ προς την ειδική γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού για τις δράσεις ΕΓΝΑΤΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΙ (συνέχεια της επιτυχημένης δράσης ΕΓΝΑΤΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ) και ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΓΝΑΤΙΑ για τις οποίες έχει υπάρξει ήδη αρχική αποδοχή από την ειδική γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού.






