Ανησυχητικά για τη χώρα μας είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η Βίβιαν Ρέντινγκ, Ευρωπαία επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας, στο συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Όπως φαίνεται τα ελληνικά σχολεία έχουν χάσει το στοίχημα της ευρυζωνικότητας, καθώς μόνο το 13% των εκπαιδευτηρίων στη χώρα μας διαθέτει γρήγορη σύνδεση στο Ιντερνετ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των «ευρυζωνικών σχολείων» έχει ήδη φτάσει το 67%.

Αντίστοιχα, το ποσοστό σύνδεσης των γιατρών στην Ελλάδα φτάνει το 44% (48% στην Ευρώπη) αλλά και το ποσοστό των δημόσιων υπηρεσιών που προσφέρεται ηλεκτρονικά στους πολίτες, μετά βίας φτάνει το 45%, όταν στην Ευρώπη βρίσκεται ήδη στο 60%.

Και ενώ η χρήση των ηλεκτρονικά παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις φτάνει το 82%, με ποσοστό 77% να προχωρεί και στην ηλεκτρονική συμπλήρωση αιτήσεων και εγγράφων, μόλις το 12% των Ελλήνων επιλέγει την ηλεκτρονική συναλλαγή με το Δημόσιο, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 25η θέση.

Σύμφωνα με την κ. Ρέντινγκ, όμως, περισσότερο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 62% των Ελλήνων δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο, ενώ πάνω από τους μισούς Ελληνες δηλώνουν ότι δεν έχουν ευρυζωνική σύνδεση, διότι δεν τη θεωρούν απαραίτητη. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα περίπου το 93% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ευρυζωνική σύνδεση, ποσοστό που πέφτει στο 80% στις αγροτικές περιοχές. Αντίθετα, το ποσοστό στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 40%, καθώς το 70% των νοικοκυριών εξακολουθεί να συνδέεται με το Διαδίκτυο με μη ευρυζωνικές (γρήγορες) συνδέσεις.

Η ίδια, πάντως, αναγνώρισε ότι γίνονται και ορισμένα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι η διείσδυση στο Ιντερνετ έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας από το 4% τον Ιανουάριο του 2007 στο 9% στις αρχές της φετινής χρονιάς. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σημειώνει η επίτροπος, το ευρωπαϊκό ποσοστό διείσδυσης βρίσκεται στο 20%, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τη σκληρή προσπάθεια.
ΠΗΓΗ: Έθνος (άρθρο της Μ. Λιλιοπούλου)