Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρουσίασε, μεταξύ άλλων, την εξελικτική πορεία της Ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα και τις ενέργειες της Ρυθμιστικής Αρχής για την προώθηση του ανταγωνισμού στην ευρυζωνική αγορά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (Ιουνίος 2008), ο αριθμός πανελλαδικώς των ευρυζωνικών γραμμών  ανήλθε σε 1.246.000 σημειώνοντας αύξηση κατά 23% σε σχέση με το τέλος του 2007. Οι τοπικοί βρόχοι των εναλλακτικών παρόχων ανήλθαν σε 524.000 στα τέλη Αυγούστου 2008, σημειώνοντας αύξηση 91% σε σχέση με το τέλος του 2007.

Ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, τους τελευταίους 18 μήνες η φυσική συνεγκατάσταση παρουσιάζει συνεχή άνοδο και πλέον παρέχεται σε 15 αστικά κέντρα του Νομού Θεσσαλονίκης, που μπορούν να καλύπτουν το 78% των συνδρομητών. Στο σύνολο της Β. Ελλάδας (Περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης), η φυσική συνεγκατάσταση παρέχεται σε 32 συνολικά αστικά κέντρα που μπορούν να καλύπτουν περίπου το 54% των συνδρομητών. Αντίστοιχα, αύξηση παρουσιάζει και η αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο. Οι τοπικοί βρόχοι που έχουν παραδοθεί από εναλλακτικούς παρόχους σε καταναλωτές του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα στους πρώτους 8 μήνες του 2008, υπερβαίνοντας τις 63.320.

Στη ΔΕΘ επίσης παρουσιάζεται σε πιλοτική μορφή για πρώτη φορά από την ΕΕΤΤ, τo Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών του Τηλεπικοινωνιακού Δικτύου (GIS), το οποίο “αποτελεί ένα σύστημα που συνδυάζει πληροφορίες με γεωγραφικά δεδομένα και τις απεικονίζει σε χαρτογραφικό υπόβαθρο. Το GIS καταγράφει και απεικονίζει τις υποδομές των τηλεπικοινωνιακών, ραδιοτηλεοπτικών και ευρυζωνικών δικτύων στην ελληνική επικράτεια και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη διάδοση της ευρυζωνικότητας σε όλη την Ελλάδα. H EETT αξιοποιεί την τεχνολογία GIS και αναπτύσσει εφαρμογές με χρήσιμες και διαδραστικές υπηρεσίες ενημέρωσης των καταναλωτών, των παρόχων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, στους καταναλωτές θα δίνεται η δυνατότητα να εντοπίζουν την απόστασή τους από τα κέντρα των παρόχων και να μπορούν να προσδιορίζουν κατ? εκτίμηση την αναμενόμενη ποιότητα της σύνδεσής τους. Επίσης, θα τους παρέχεται η δυνατότητα να αξιολογούν τις παρεχόμενες από τους παρόχους υπηρεσίες, να προβαίνουν σε σύγκριση τιμολογίων, ποιότητας και είδους υπηρεσιών, καθώς επίσης και να γνωρίζουν τη διαθεσιμότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε μία περιοχή που τους ενδιαφέρει”, όπως δήλωσε ο κ. Αλεξανδρίδης.

Πηγή: www.naftemporiki.gr